Open Monumentendag

Datum: zaterdag 14 september 2024 10.00 - 17.00. Locatie: Gemeente Beesel (start fietsroute bij de Schutterij in Beesel op de Muizenhoekerweg 2)

Zaterdag 14 september 2024 is de landelijke VriendenLoterij Open Monumentendag. Veel monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Ook de gemeente Beesel doet dit jaar weer mee in samenwerking met de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal.

Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is: ‘Onderweg! Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. Op zaterdag 14 september 2024 kunt u daarom van 10.00 tot 17.00 uur de verbinding in de gemeente Beesel ervaren met een fietsroute. De fietsroute brengt u langs verschillende locatie waar gidsen u meenemen door de tijd.

Programma zaterdag 14 september 2024

De fietsroute start bij de Schutterij in Beesel op de Muizenhoekerweg 2. De Open Monumentendag 2024 wordt om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Marcel Roelofs van de gemeente Beesel. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunt u de fietsroute op eigen gelegenheid doen. Bij de Schutterij ligt op de dag zelf een routekaart voor u klaar met de fietsroute. Op andere locaties in de gemeente zoals het Gemeentehuis, de bibliotheek en het VVV kunt u ook de routekaart verkrijgen. Iedereen is welkom!

De fietstocht brengt u langs de volgende locaties:

  1. De Schutterij (Muizenhoekerweg 2, Beesel): De Gildekamer is de thuisbasis van schutterij-broederschap Sint Georgius & Sint Sebastianus.
  2. De huidige Sint Gertrudiskerk dateert van 1925-1930. Voorheen stond hier een neo-barokke waterstaatskerk uit 1842.
  3. Het veerpont Beesel-Kessel: sinds mensenheugenis wordt vanaf deze plek naar de overzijde van de Maas gevaren. De eerste vermelding stamt zelfs uit 1391.
  4. De Sint Lambertuskapel en kasteel De Keverberg: op de plaats van de in 1898 gebouwde Sint Lambertuskapel in Leeuwen (Reuver) stond al in de 12e eeuw een kerkje. De funderingen ervan zijn bij een opgraving teruggevonden, net als resten van Romeins bouwmateriaal.
  5. De gewelfde kelder van boerderij De Zang en de tankgracht: in Leeuwen (Reuver) ligt de 450 jaar oude boerderij De Zang. U kunt de half ondergrondse gewelfde kelder bezichtigen. De huidige eigenaren vertellen u graag over de geschiedenis van de kelder.
    Vanuit de boerderij vervolgt u de route naar de tankgracht. De tankgracht is in 1944 aangelegd door Russische en Oekraïense vrouwelijke dwangarbeiders.
  6. Het Grescollege en Oppe Brik: de Greswarenfabriek is in 1901 gebouwd en is de enige overgebleven fabriek uit het toen bestaande netwerk aan keramische industrie.
  7. De grensovergang en de bunkers: bij grensovergang De Witte Stein ligt de geschiedenis voor het oprapen. De routes die u hier kunt lopen en fietsen verbinden u met de geschiedenis van de prehistorie tot aan de Koude Oorlog.
  8. De Sint Willibrordushoeve: de Sint Willibrordushoeve is gebouwd in 1909 en is een van de best bewaard gebleven hoeves.

Wilt u meer informatie over de Open Monumentendag in de gemeente Beesel?

Ga dan naar de externe website van de Open Monumentendag. (Deze link gaat naar een andere website)