Ophalen afval
Op deze pagina leest u meer over welke afvalstromen aan huis worden opgehaald.
Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
Afvalinzamelaar RD Maasland haalt iedere week op woensdag het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bij u aan huis op. Zet uw container voor 6.00 's ochtends aan de straat. U kunt de container ook de avond voordat de container wordt leeggemaakt, aan de straat zetten.
Kijk online op www.mijnafvalwijzer.nl (Deze link gaat naar een andere website) wanneer het GFT bij u wordt opgehaald. Hier vindt u ook nuttige informatie over welk afval wel en niet bij het GFT horen. U kunt ook de Afvalwijzer app downloaden in de Apple Store (Deze link gaat naar een andere website) of Play Store (Deze link gaat naar een andere website).
Restafval
Afvalinzamelaar RD Maasland haalt 1 keer in de 4 weken op dinsdag het restafval bij u aan huis op. Zet uw container voor 6.00 uur ’s ochtends aan de straat. U kunt de container ook de avond voordat de container wordt leeggemaakt, aan de straat zetten.
Kijk online op www.mijnafvalwijzer.nl (Deze link gaat naar een andere website) wanneer het restafval bij u wordt opgehaald. Hier vindt u ook nuttige informatie over welk afval wel en niet bij het restafval horen. U kunt ook de Afvalwijzer app downloaden in de Apple Store (Deze link gaat naar een andere website) of Play Store (Deze link gaat naar een andere website).
Klachten
Heeft u klachten over de inzameling? Geef dit door aan RD Maasland. Bel 0475 – 594 632 of stuur een e-mail naar info@rdmaasland.nl. RD Maasland is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.
Containers
De huishoudens in de laagbouw hebben afvalcontainers van de gemeente. De huishoudens in de stapelbouw hebben afvalemmers:
- Grijze container of emmer: huishoudelijk restafval
- Groene container of emmer: groente-, fruit-, en tuinafval (GFT)
De afvalcontainers en afvalemmers hebben een chip. De gemeente registreert iedere lediging. U betaalt voor iedere keer dat u uw afvalcontainer of afvalemmer laat legen. Is uw container of emmer niet vol? Dan hoeft u deze niet aan de straat te zetten.
Andere maat container
Heeft u een andere maat container nodig? Dan kunt u uw container omruilen voor een grotere of een kleinere container. Als u bent verhuisd kunt u binnen 2 maanden na de verhuizing de container gratis ruilen. Na deze periode zijn er kosten verbonden aan het omruilen van een container.
Klik hier om via deze website van RD Maasland een andere maat container aan te vragen. (Deze link gaat naar een andere website) Of neem contact op met RD Maasland om een andere maat container aan te vragen. Bel 0475 – 594 632 of stuur een e-mail naar info@rdmaasland.nl. RD Maasland is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.
Hoe werkt het?
- Zet uw afvalcontainer op de ophaaldag ’s ochtends voor 6.00 uur aan de straat. U kunt de container ook al de avond ervoor aan de straat zetten. De afvalinzamelaar kan tot 21.00 uur bij u langskomen om uw afvalcontainer te legen.
- Leg geen los afval naast uw afvalcontainer of naast de ondergrondse container. Ziet u rommel op straat of gedumpt afval? Meld dit dan bij de gemeente.
- Laat uw container of emmer niet langer staan dan nodig is.
- Zorg dat de deksel van uw afvalcontainer helemaal gesloten is als u de container aan de weg zet.
- Zorg dat u afval dat makkelijk kan wegwaaien goed verpakt.
- Gebruikt u zakken in uw GFT-container? U mag alleen zakken gebruiken met een kiemplantje.
- Druk of stamp uw afval niet te hard aan. Zo zorgt u ervoor dat het afval bij een lediging niet klem komt te zitten en en er dus afval in achterblijft. Een onvolledige lediging is uw eigen verantwoordelijkheid.
- Weten welk afval er in de GFT-container hoort? Bekijk deze handige wel-niet lijst (Deze link gaat naar een andere website) van VANG-HHA.
Zet u uw afval niet volgens de spelregels aan de straat? Misschien wordt uw container dan niet leeggemaakt. Mogelijk krijgt u dan een kaart aan de container. Op de kaart staat wat er mis is met uw afval. Krijgt u vaak een kaart van de afvalinzamelaar? Dan doet de gemeente aangifte bij de politie of maakt de BOA een proces-verbaal op.
Oud papier
Lokale verenigingen halen het oud papier en karton maandelijks aan huis op. De inzameldata kunt u vinden
in de Afvalwijzer (Deze link gaat naar een andere website). U kunt oud papier en karton ook gratis inleveren op het milieupark.
Bekijk onze folder Afvalstromen (PDF, 522.9 kB) voor meer informatie over wat wel en niet bij het oud papier hoort.
Oud ijzer en metalen
Enkele dagen per jaar zamelen verenigingen oud ijzer en metalen huis-aan- huis in. In Reuver en Offenbeek doet het Philharmonisch Gezelschap de inzameling. In Beesel doet Harmonie St. Gertrudis de inzameling. De inzameldata kunt u vinden via de Afvalwijzer van RD Maasland (Deze link gaat naar een andere website).
Oud ijzer en metalen kunt u ook gratis aanbieden op het milieupark in Reuver.
Andere afvalstromen
Plastic, blik, drankpakken, glas, textiel, luiers en incontinentiemateriaal kunt u gratis weggooien in onze ondergrondse containers. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over. Hier leest u ook waar u andere afvalstromen kwijt kunt.