Wat gaat er veranderen?

Vanaf eind 2025 wordt het volgende afval bij u aan huis opgehaald:

  • Groente-, fruit- en tuinafval (GFT):
    • Het GFT-afval wordt 1 keer in de 2 weken bij u aan huis opgehaald.
    • Formaten groene container: 60, 140 of 240 liter.
    • Is uw groene container te klein? Dan kunt u een grotere groene container krijgen. Bij een verhuizing is het omruilen gratis binnen 2 maanden na de verhuizing. Daarna betaalt u €35,00 om uw container om te ruilen.
  • Plastic-, metaal- en drankverpakkingen (PMD):
    • PMD afval wordt 1 keer in de 2 weken bij u aan huis opgehaald in transparante zakken.
    • Transparante PMD zakken zijn gratis* af te halen op diverse locaties in de gemeente (welke locaties wordt nog bekend gemaakt).
    • De ondergrondse containers voor het plastic, metaal en drankverpakkingen in de milieustraatjes gaan weg.
  • Restafval:
    • Bijna alle inwoners krijgen een 80 liter container voor het restafval.
    • Hoe vaak het restafval wordt opgehaald blijft hetzelfde namelijk 1 keer in de 4 weken.

* Inwoners kunnen de transparante PMD-zakken gratis afhalen bij diverse locaties. De kosten voor de PMD-zakken worden meegenomen in de afvalstoffenheffing. Dit is een bedrag dat u betaalt voor de kosten van het inzamelen en verwerken van het huishoudelijk afval. Kijk hier voor meer informatie over de afvalstoffenheffing.

Illustratie van groene container, PMD zak en grijze container

Waarom moet het afvalbeleid worden veranderd?

De veranderingen in het ophalen van afval zijn noodzakelijk om verschillende redenen:

  1. We moeten in Nederland in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Dit betekent dat gebruikte grondstoffen volledig (of zoveel als mogelijk) gerecycled moeten worden. Op dit moment zitten er nog te veel grondstoffen in ons restafval.
  2. De kosten om restafval te laten verbranden worden de komende jaren alleen maar hoger.
  3. De kosten om afval op te halen worden de komende jaren ook alleen maar hoger door onder meer gestegen brandstofprijzen en gestegen kosten voor materieel en loon.

Vanwege deze redenen is het noodzakelijk om de hoeveelheid restafval te verminderen en de kwaliteit van de grondstofstromen te verbeteren. Sinds 2017 ligt de focus al op het verminderen van de hoeveelheid restafval. In 2017 zaten we op ongeveer 110 kilo restafval per inwoner. En in 2024 was dat 60 kilo restafval per inwoner. Uiteindelijk moeten we naar de landelijke doelstelling van 30 kilo restafval per inwoner.

Uit een afvalanalyse van 2023 blijkt dat nog altijd ongeveer 20 tot 30% van het restafval daadwerkelijk restafval was. Het overige afval dat als restafval was opgehaald, had gerecycled kunnen worden in diverse grondstofstromen. Verder is het afval in de ondergrondse containers waar plastic, metaal en drankverpakkingen worden ingeleverd, vaak te erg vervuild. Dit betekent dat deze vervuilde grondstofstromen niet gerecycled kunnen worden. We krijgen dan ook geen opbrengst wat we wel zouden krijgen als het afval wel gerecycled kon worden. In plaats daarvan moeten we betalen om dit vervuilde afval als restafval te laten verbranden.

In februari 2023 zijn diverse werkvergaderingen met de gemeenteraad geweest en was er een inwonersbijeenkomst. Daarin zijn verschillende mogelijkheden van veranderingen in het ophalen van afval besproken. Op basis van deze input is uiteindelijk een keuze gemaakt. De gemeenteraad heeft in 2024 ingestemd met bovenstaande veranderingen in het afval ophalen.

Minder restafval

De afgelopen jaren is het aantal kilogram restafval per huishouden al gedaald. Veel huishoudens scheiden hun afval al heel goed. Hierdoor is de afgelopen jaren het aantal kilo restafval per inwoner in 2024 gedaald naar 60 kilo. Om nog minder restafval over te houden moeten we allemaal ons afval goed scheiden. Een kleinere container voor het restafval en door het aan huis ophalen van PMD-afval helpt om afval nog beter te scheiden.

We kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om te weten wat precies waar moet worden weggegooid. Om u op weg te helpen delen wij regelmatig tips over goed afval scheiden. Verder kunt u ook terecht bij de Afvalwijzer van RD Maasland (Deze link gaat naar een andere website). Daar kunt u zoeken in het Afval-ABC.

Goed afval scheiden loont

Als u afval goed scheidt, houdt u minder restafval over. Er is nog een voordeel om afval goed te scheiden. Als afval goed wordt gescheiden, kunnen diverse afvalstromen worden gerecyceld. Als gemeente krijgen wij hier een vergoeding voor. Wordt afval niet goed gescheiden? Dan wordt de hele lading afval mogelijk afgekeurd omdat het afval niet kan worden gerecycled. Wij krijgen dan geen vergoeding maar moeten zelfs betalen om het afval te laten verbranden. Kostbare grondstoffen gaan dan verloren en kunnen niet hergebruikt worden. Dat is natuurlijk zonde.
De opbrengsten die we krijgen van afval dat wordt gerecycled, worden gebruikt voor de kosten om alle afval stromen van de gemeente te betalen. Deze opbrengsten zijn nodig om de afvalstoffenheffing die u als inwoner betaalt, laag te houden.

Waarom wordt het PMD-afval straks aan huis opgehaald?

Op dit moment kunt u het plastic-, metaal- en drankverpakkingen afval in de ondergrondse containers weggooien. Deze afvalstromen zijn vaak te erg vervuild waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Door het PMD-afval aan huis op te halen in transparante zakken, kan er beter gekeken worden of het juiste afval in de zak zit. De ondergrondse containers voor het plastic-, metaal- en drankverpakkingen afval worden daarom straks weggehaald (zodra het PMD-afval aan huis wordt opgehaald).

Waar gaat de afvalstoffenheffing naartoe?

Iedere inwoner betaalt afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing wordt volledig gebruikt om de kosten van afvalinzameling en verwerking te betalen. Denk hierbij aan het leegmaken van de containers, het laten recyclen van grondstoffen en het verwerken van het restafval. Het verbranden van restafval wordt in de toekomst veel duurder door forse verhogingen van de Co2 belastingen. Als afval beter wordt gescheiden zodat meer herbruikbare grondstoffen overblijven, hoeft er minder restafval te worden verbrand. Dit zorgt ervoor dat de verwerkingskosten niet te hoog worden. Zo houden we samen de kosten zo laag mogelijk.
Kijk hier voor meer informatie over de afvalstoffenheffing.

Wanneer worden deze veranderingen doorgevoerd?

Op dit moment zijn we druk bezig met alle voorbereidingen om deze veranderingen door te voeren. Alle inwoners worden op tijd geïnformeerd wanneer de veranderingen echt worden doorgevoerd. U ontvangt deze informatie ruim op tijd. Zo heeft u voldoende tijd om hierop voor te bereiden. U wordt per post en via alle gebruikelijke kanalen van de gemeente over de veranderingen geïnformeerd.

We verwachten dat de veranderingen eind 2025 of uiterlijk begin 2026 worden doorgevoerd. Maar u kunt nu al beginnen met uw afval (nog beter) te scheiden. Zodat u nu al minder restafval overhoudt.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wat er gaat veranderen met het afval ophalen? En bent u benieuwd waarom gekozen is voor deze veranderingen? Bekijk hier het interview van wethouder Marcel Roelofs bij Omroep P&M van (datum?) waar de wethouder de veranderingen in het afval ophalen uitleg (van [tijd] tot [tijd] minuut). [video wordt binnenkort toegevoegd].
Of lees hier het volledige raadsvoorstel over de veranderingen in het afval ophalen. (Deze link gaat naar een andere website)