Ingebrekestelling, dwangsom
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen.
Wat is het?
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente erop wijst dat de beslistermijn voorbij is en vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen. Doet de gemeente dit niet, dan moet zij een bedrag aan u betalen. Dit bedrag heet een dwangsom. De dwangsom wordt opgelegd per dag dat de gemeente te laat is met beslissen, tot een maximum van 42 dagen.
Hoe werkt het?
- De gemeente moet binnen de wettelijke termijn beslissen op uw aanvraag of bezwaar. Als er voor uw aanvraag of bezwaar geen wettelijke termijn geldt, krijgt u binnen 8 weken te horen binnen welke termijn u een beslissing kunt verwachten. Krijgt u geen bericht en is er geen wettelijke termijn? Houd dan 8 weken aan als beslistermijn.
- Als de gemeente niet kan beslissen omdat uw aanvraag of bezwaar niet volledig is, kan zij de termijn opschorten. Hiervan ontvangt u bericht
- Als de gemeente meer tijd nodig heeft om te beslissen, kan zij de termijn verlengen. Ook hiervan krijgt u bericht.
Voorwaarden
U stuurt een brief waarin u duidelijk schrijft over welke aanvraag uw ingebrekestelling gaat, dat er niet op tijd beslist is en dat u wilt dat er alsnog beslist wordt. U kunt ook onderstaand formulier van de Rijksoverheid downloaden en gebruiken.
Formulier ingebrekestelling (Deze link gaat naar een andere website)
Een ingebrekestelling dient u schriftelijk in. U kunt uw brief of het ondertekende formulier sturen naar: Gemeente Beesel, Postbus 4750 ZK Reuver of afgeven aan de Klantenbalie.
U kunt dit niet per mail indienen.
Wanneer niet?
De gemeente hoeft u niet altijd een dwangsom te betalen.
- Er is geen aanvraag. Een ingebrekestelling, een melding en een klacht zijn geen aanvragen. Ook een verzoek om, bijvoorbeeld, een gat in de weg te dichten is geen aanvraag.
- U heeft de gemeente onredelijk laat in gebreke gesteld.
- U bent te vroeg, de beslistermijn is nog niet verlopen.
- De aanvraag was kennelijk niet-ontvankelijk of kennelijk ongegrond.
- U bent geen belanghebbende.
- Er is een uitzondering gemaakt in een wet. In de Wet open overheid bijvoorbeeld staat dat de Wet dwangsom niet geldt .
Nog steeds geen beslissing?
Heeft u na de ingebrekestelling en na twee weken nog steeds geen besluit ontvangen? In het uiterste geval kunt u ook naar de rechter stappen en een beroep indienen. De rechter kan bepalen dat de gemeente binnen een bepaalde tijd moet beslissen. De rechter kan ook een dwangsom vaststellen als de gemeente niet deze tijd beslist.
Waar is dit geregeld?
Dit is geregeld in Artikel 4:17 Algemene wet bestuursrecht.
Meer informatie
Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie. Rijksoverheid - dwangsom