Overlijdensaangifte
Is er iemand in uw omgeving overleden? Dan moet hiervan aangifte gedaan worden in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. In de meeste gevallen verzorgt de uitvaartondernemer de aangifte. Uzelf of iemand anders uit de nabije omgeving van de overledene kan ook aangifte doen. Overleg dit met de uitvaartondernemer.
Direct regelen
Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak.
De overlijdensaangifte moet gedaan worden voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Bij de overlijdensaangifte geeft de gemeente namelijk een verlof tot begraven of cremeren af. Dit is een schriftelijke toestemming voor het begraven of cremeren van de overledene.
Meenemen
- Overlijdensverklaring ingevuld door een arts (A-verklaring)
- Doodsoorzaakverklaring vastgesteld door een arts (B-verklaring)
- Identiteitsbewijs van u zelf (de persoon die aangifte van overlijden doet)
Kosten
Een overlijdensaangifte doen is gratis.
Soms heeft u een uittreksel nodig om administratieve zaken af te handelen. Een uittreksel kost € 16,60.
Wat moet er nog meer geregeld worden?
Naast het doen van een aangifte van overlijden moet u nog meer regelen na een overlijden. Om u hierbij te helpen heeft de overheid een overzicht gemaakt van zaken die geregeld moeten worden. Door een aantal vragen te beantwoorden kunt u dit overzicht afstemmen op uw persoonlijke situatie. Ga hiervoor naar de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website). Wilt u graag een overzicht van zaken die u moet regelen voor belastingen en toeslagen? Vul dan de checklist nabestaanden (Deze link gaat naar een andere website) in op de website van de Belastingdienst (Deze link gaat naar een andere website). U kunt ook de BelastingTelefoon voor nabestaanden bellen via telefoonnummer: 0800 - 235 83 54 (gratis).
Overledene eerder of later begraven of cremeren
U mag de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren. Wilt u de overledene eerder of later begraven? Dan heeft u toestemming nodig van de officier van justitie en van de burgemeester.
Overleden in het buitenland
Is de overledene in het buitenland overleden? Doe dan aangifte bij de gemeente waar de overledene staat ingeschreven. Meer informatie over overlijden in het buitenland (Deze link gaat naar een andere website) vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Overleden voor de geboorte
Is de overledene een kind dat voor de geboorte al was overleden? Dan moet u aangifte doen in de geboortegemeente.
Welke instanties krijgen bericht van het overlijden?
Er zijn (semi)overheidsinstanties die de gegevens van de Basisregistratie Personen kunnen inzien. Wilt u weten welke instanties van toepassing zijn, dan kunt u de BRP-scan raadplegen (Deze link gaat naar een andere website).