Veel gestelde vragen verkeer en parkeren
Parkeren
Kunnen er extra parkeerplaatsen gemaakt worden bij mij in de buurt?
De belangrijkste oorzaak van de parkeerproblematiek is het nog altijd toenemende autobezit in Nederland. Er komen steeds meer auto’s bij. Vroeger had een gezin niet altijd een auto, laat staan twee of drie. De (naoorlogse) wijken zijn hier niet op ingericht. Het huidige aantal parkeerplaatsen is namelijk gebaseerd op de parkeernorm die gold op het moment dat de straat/wijk werd ingericht.
De vraag of er meer parkeerplaatsen bij kunnen komen is afhankelijk van verschillende factoren:
- de ernst van het parkeerprobleem;
- de wenselijkheid om meer parkeerplaatsen aan te leggen, dit gaat namelijk bijna altijd ten koste van groen, ruimtelijke kwaliteit of bijvoorbeeld speelplekken en dus van de leefbaarheid;
- de technische en financiële mogelijkheden om meer parkeerplaatsen aan te leggen.
De ruimte is beperkt en het aanleggen van parkeerplaatsen is kostbaar. Daarom bekijkt de gemeente tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de weg of het riool, opnieuw de inrichting van de weg. Als het wenselijk en mogelijk is worden er aanpassingen in het wegontwerp gedaan om eventueel meer parkeerruimte te kunnen creëren.
Er wordt voor mijn garage/in-/uitrit geparkeerd, wat nu?
Parkeren voor een garage of een in- of uitrit is volgens de verkeersregels niet toegestaan. Ook niet als het een eigen inrit is. Parkeert er iemand voor een inrit of een uitrit? Dan kunnen weggebruikers de in- of uitrit niet gebruiken en is er sprake van hinder. Dit soort parkeergedrag valt onder ‘hinderlijk parkeren’. Hierop kan gehandhaafd worden. Van weggebruikers verwachten wij dat ze weten dat je voor een in- of uitrit niet mag parkeren. Hiervoor zijn dus geen extra maatregelen nodig, zoals een parkeerverbod, een gele streep of een wit kruis.
U kunt de overtreder op het foutieve gedrag aanspreken. Wordt uw in- of uitrit geblokkeerd? Dan kunt u contact opnemen met onze BOA’s of met de politie (0900 8844).
Kan er een kruis op de weg worden aangebracht?
In de gemeente Beesel gaan we terughoudend om met het plaatsen van een kruismarkering. Deze zijn enkel attentie verhogend en hebben geen rechtsgeldige betekenis. Er wordt enkel een kruis aangebracht in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld als een in- of uitrit niet duidelijk zichtbaar is of als er vaak wordt foutgeparkeerd.
Parkeren voor een garage of een in- of uitrit is volgens de verkeersregels niet toegestaan. Dit soort parkeergedrag valt onder ‘hinderlijk parkeren’. Hierop kan gehandhaafd worden. Van weggebruikers verwachten wij dat ze weten dat je voor een in- of uitrit niet mag parkeren.
Kan ik een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen?
Er zijn twee soorten gehandicaptenparkeerplaatsen:
- Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen
- Persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaatsen
Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen
Een algemene gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Andere bestuurders mogen hier niet parkeren. Gebruikt u een gehandicaptenparkeerplaats? Dan moet u ervoor zorgen dat uw gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter uw voorruit ligt.
Persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaatsen
Bewoners die een gehandicaptenparkeerkaart hebben, kunnen in aanmerking komen voor een persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats. Hiervoor gelden de volgende regels:
- U heeft al een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart..
- U bent in het bezit van een auto, brommobiel of gehandicaptenvoertuig.
- U heeft géén eigen parkeergelegenheid bij uw woning of appartementencomplex, zoals een oprit, carport, garage of terrein.
De gemeente beoordeelt of de parkeerdruk zo hoog is dat u uw auto regelmatig niet in de directe omgeving van uw woning kunt parkeren. Ook beoordeelt de gemeente of de verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van de weg door de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats niet in het gedrang komen. U kunt een persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats aanvragen door een e-mail te sturen naar: info@beesel.nl.
Snelheid
Er wordt te hard in mijn straat gereden. Kunnen jullie hier iets aan doen?
Zodra in een straat groot onderhoud wordt uitgevoerd, wordt de bestaande inrichting van de weg bekeken. Er wordt dan onder andere rekening gehouden met eventuele ongevallen die hebben plaatsgevonden, daadwerkelijk gereden snelheden en de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Op basis daarvan wordt bezien of snelheidsremmende maatregelen toegepast worden. Uiteraard maakt het gemeentebestuur de uiteindelijke afweging of de maatregelen uitgevoerd worden.
Buiten de onderhoudswerkzaamheden is slechts op zeer beperkte schaal uitbreiding van het aantal snelheidsremmende maatregelen mogelijk. Alleen in situaties met een spoedeisend karakter wordt voortijdig bekeken of de inrichting van de weg aangevuld moet worden met verkeersremmende maatregelen. Het spoedeisende karakter bestaat daarbij voornamelijk uit letselongevallen.
Het treffen van effectieve maatregelen tegen onder andere het niet-verlenen van voorrang door roekeloze bestuurders is erg lastig. Dat gaat namelijk om gedrag en is lang niet altijd op te lossen door de inrichting van de weg aan te passen. Hard rijden (vooral in woonwijken) wordt vaak veroorzaakt door de bewoners zelf aangezien zij bekend zijn met de verkeerssituatie ter plekke.
Kunnen jullie een flitspaal in mijn straat plaatsen?
De gemeente kan zelf geen flitspalen plaatsen. Dat doet het Openbaar Ministerie (OM). Aan de plaatsing zijn strenge eisen verbonden. Wegbeheerders zoals de gemeente, maar ook de politie hebben hier geen invloed op. Het OM beoordeelt een aanvraag op basis van objectieve gegevens. Zoals het percentage overtredingen, de weginrichting/gevaarzetting en het aantal ongevallen. Daarnaast heeft het OM in hun beleid vastgesteld dat er geen flitspalen op 30 km wegen geplaatst worden.
Eerdere aanvragen van gemeente Beesel hebben niet tot plaatsing geleid.
Er wordt te hard gereden, kunnen jullie een snelheidsmeting uitvoeren?
Er worden regelmatig klachten en meldingen ingediend over te hard rijden. De gemeente beschikt over een programma waarin verschillende gegevens worden bijgehouden zoals de gereden snelheid. Dit zijn actuele gegevens voor de gehele gemeente die worden gevonden met zogenaamde “floating car data”, waarbij uit het standaardsignaal van voertuigen en mobiele telefoons de gereden snelheid wordt herleid. Deze gegevens zijn voldoende volledig en betrouwbaar om een uitspraak te kunnen doen over de snelheid en om meldingen aan te toetsen. Veelal blijkt deze gemeten snelheid weinig af te wijken van de maximumsnelheid en is er dus geen reden voor maatregelen of controles. Ook houdt de gemeente eigen tellingen en metingen.
Om een goed beeld te krijgen van de gereden snelheid, wordt gekeken naar het zogenaamde V85-percentiel. Dit is de snelheid die door 85% van de automobilisten niet, en door 15% van de automobilisten wel wordt overschreden. Dit wordt gedaan om extremen uit de meting te halen. Er zijn altijd weggebruikers die ondanks de weginrichting te hard (willen) rijden. Deze weggebruikers geven geen reëel beeld van de daadwerkelijke verkeerssituatie. De V85-regel weerspiegelt de snelheid die een ruime meerderheid van automobilisten als redelijk en veilig ervaart.
Snelheidshandhaving is geen bevoegdheid van de gemeente maar van de politie.
Bebording
Kan er een spiegel geplaatst worden om het zicht te verbeteren?
Als gemeente zijn wij zeer terughoudend met het plaatsen van verkeersspiegels. Het is namelijk gebleken dat verkeersspiegels voor een verkeerd beeld van de verkeerssituatie zorgen en schijnveiligheid geven. Zo zijn fietsers en voetgangers nauwelijks zichtbaar omdat ze door de spiegel veel kleiner lijken. Ook is de snelheid van een ander voertuig via een spiegel moeilijk in te schatten. Daarnaast leidt een spiegel de aandacht van de weg af. Dit is nadelig voor de verkeersveiligheid.
Alleen in extreme situaties waar je helemaal niets ziet, voegen spiegels iets toe aan de verkeersveiligheid. Deze situatie komt nauwelijks voor in de gemeente. Er is daarom geen reden om een spiegel te plaatsen.
Kunnen er extra verkeersborden geplaatst worden?
De gemeente is zeer terughoudend met het plaatsen van extra verkeersborden. Te veel verkeersborden zorgen voor een rommelig en onoverzichtelijk straatbeeld. Dit zou zelfs juist een averechts effect kunnen hebben op de verkeersveiligheid.
Meer verkeersborden zorgen per definitie niet voor een betere verkeersveiligheid.
De gemeente heeft als doel om te komen tot een helder stelsel van verkeersborden, met de juiste borden op de juiste plek en zonder overbodige borden. Daarom is ervoor gekozen om in principe alleen de wettelijk verplichte borden te plaatsen.
Kan mijn straat een éénrichtingsstraat worden?
Vaak wordt er gevraagd om in een straat éénrichtingsverkeer toe te passen omdat er te hard gereden wordt. Op een éénrichtingsweg gaan bestuurders echter juist harder rijden omdat er geen tegenliggers worden verwacht. Daarom passen wij éénrichtingsverkeer niet toe om de snelheid te verlagen in een straat.
Éénrichtingsverkeer kan wel uitkomst bieden bij smallere straten die doorstromingsproblemen of verkeersveiligheidproblemen opleveren, maar enkel wanneer er ook goede alternatieven zijn om via een andere weg de weg te vervolgen. Hierbij geldt dat de maatregel voor draagvlak onder de bewoners van de straat ondersteund moet worden
Er is een verkeersbord beschadigd/verdwenen. Waar kan ik dit melden?
U kunt hiervoor een digitale melding openbare ruimte (Deze link gaat naar een andere website) maken.
Overige verkeersvragen
Er rijden fietser/brommers op het trottoir. Kunnen jullie hier iets aan doen?
Het is verboden om op een trottoir of voetpad te rijden met een fiets, bromfiets of auto.
Alleen op locaties waar het niet duidelijk is dat een pad alleen voor voetgangers bedoeld is worden extra borden op het voetpad geplaatst. De gemeente is zeer terughoudend met het plaatsen van sluishekken of paaltjes om (brom)fietsen op het trottoir of voetpaden tegen te gaan in verband met de bereikbaarheid voor minder validen. Bovendien is de kans aanzienlijk dat een paaltje wordt aangereden door een (brom)fietsers met zwaar letsel. Dit willen we voorkomen.
Er wordt onvoldoende voorrang verleend bij een voorrangssituatie, wat nu?
Er is verschil tussen voorrang hebben en voorrang krijgen. Er zijn verkeersregels die maken dat u in bepaalde situaties voorrang moet verlenen. Zou u volgens de regels voorrang moeten krijgen? Maar geeft de ander u geen voorrang? Dan mag u geen voorrang nemen.
De rol van de gemeente is om zo duidelijk mogelijk te maken welke regels waar gelden. Het is niet volgens de richtlijnen van het CROW om bij wegen van rechts een aanvullend bord te plaatsen waarbij de voorrang van rechts aangeduid worden. Immers gelden hier de wettelijke regels, waarbij rechts voorrang heeft, tenzij anders aangeduid.
Het treffen van effectieve maatregelen tegen onder andere het niet-verlenen van voorrang door roekeloze bestuurders is erg lastig. Dat gaat namelijk om gedrag en is lang niet altijd op te lossen door de inrichting van de weg aan te passen. Het handhaven van overtredingen is een taak van de politie.
Kan ik een openbare laadpaal aanvragen?
Kun tu zelf niet voorzien in de laadbehoefte? Omdat u geen mogelijkehdi heeft om op uw eigen terrein te parkeren? En is er binnen 300 meter nog geen openbare laadpaal of is deze vaak bezet? Dan kunt u via Vattenfall een openbare laadpaal aanvragen (Deze link gaat naar een andere website) in de gemeente Beesel. Samen met Vattenfall bekijken we of een (extra) laadpaal mogelijk is en zoeken we naar een geschikte locatie.