Alleenverdieners
Tijdelijke ondersteuning voor alleenverdieners.
Een groep alleenverdieners krijgt minder huur- en zorgtoeslag dan ze eigenlijk zou moeten krijgen. Dit komt door een samenloop van wet- en regelgeving. Om deze groep alleenverdieners tijdelijk te ondersteunen, biedt de gemeente Beesel voor 2025, 2026 en 2027 bijzondere bijstand.
Alleenverdienersproblematiek
Door een samenloop van wet- en regelgeving heeft een groep huishoudens een lager inkomen dat niet genoeg is om rond te komen. Het inkomen kan dan zelfs lager zijn dan wat vergelijkbare huishoudens met een volledige bijstandsuitkering ontvangen. Dit wordt ook wel de alleenverdienersproblematiek genoemd. De groep die hier vooral door getroffen wordt, bestaat uit gehuwden waarvan 1 partner een UWV-uitkering krijgt en ook aanvullende bijstand. Door de samenloop van deze regelingen krijgen zij minder zorg- en huurtoeslag dan gehuwden die alleen een bijstandsuitkering hebben. De Rijksoverheid gaat dit structureel oplossen. Deze oplossing is er vanaf 2028. Tot die tijd biedt de gemeente een tijdelijke oplossing met bijzondere bijstand. Deze bijstand is bedoeld om het gemis aan toeslagen te compenseren.
Bijzondere bijstand als tijdelijke overbrugging
Op deze manier willen we voorkomen dat uw fiscale inkomen stijgt door de bijstandsverlening, waardoor u opnieuw toeslagen zou verliezen en weer bijstand nodig zou hebben. Het is belangrijk op te merken dat deze regeling tijdelijk is en bedoeld is als overbrugging totdat er een structurele oplossing komt via de inkomstenbelasting.
Wie heeft recht op deze bijzondere bijstand?
De Belastingdienst en Dienst Toeslagen hebben onderzocht welke inwoners te maken hebben met deze alleenverdienersproblematiek en daardoor onterecht minder toeslagen ontvangen. Deze inwoners krijgen medio februari/maart 2025 een bericht van de gemeente Beesel.
Denkt u dat u recht heeft op bijzondere bijstand voor de alleenverdienersproblematiek, maar heeft u na maart 2025 nog geen bericht ontvangen van de gemeente Beesel? Misschien komt u in aanmerking voor deze bijzondere bijstand. U kunt dit zelf controleren met de volgende 5 vragen. Kunt u deze 5 vragen met “Ja” beantwoorden? Dan kunt u deze bijzondere bijstand aanvragen.
Vragen om te controleren of u in aanmerking komt voor deze tijdelijke bijzondere bijstand:
- Heeft u een fiscaal (Deze link gaat naar een andere website) of toeslagenpartner (Deze link gaat naar een andere website)? Of had u een fiscaal of toeslagenpartner in 2022, 2023 of 2024?
- Ja. Ga door naar vraag 2
- Nee. U kunt geen tijdelijke bijzondere bijstand aanvragen
- Krijgt u of uw partner een uitkering van het UWV? Of kreeg u of uw partner een uitkering van het UWV in 2022, 2023 of 2024?
- Ja. Ga door naar vraag 3
- Nee. U kunt geen tijdelijke bijzondere bijstand aanvragen
- Krijgen u en uw partner samen aanvullende bijstand? Of kreeg u aanvullende bijstand in 2022, 2023 of 2024?
- Ja. Ga door naar vraag 4
- Nee. U kunt geen tijdelijke bijzondere bijstand aanvragen
- Is de partner met het minste inkomen geboren na 31 december 1962?
- Ja. Ga door naar vraag 5
- Nee. U kunt geen tijdelijke bijzondere bijstand aanvragen
- Heeft u geen of minder huurtoeslag of zorgtoeslag gekregen in 2022, 2023 of 2024? Of moet u huurtoeslag of zorgtoeslag terugbetalen?
- Ja. U kunt bijzondere bijstand aanvragen. Zet bij uw aanvraag dat het gaat om een aanvraag voor de alleenverdienersproblematiek
- Nee. U kunt geen tijdelijke bijzondere bijstand aanvragen
Bijzondere bijstand aanvragen
Heeft u bovenstaande 5 vragen met “Ja” beantwoord? Dan kunt u tijdelijke bijzondere bijstand aanvragen. Dit kan via het Burgerportaal. Klik hier om met uw DigiD in te loggen in het Burgerportaal. (Deze link gaat naar een andere website) Zet in uw aanvraag erbij dat het gaat om een tegemoetkoming voor de alleenverdienersproblematiek.
Lukt het niet om de bijzondere bijstand via het Burgerportaal aan te vragen? Klik dan hier om het aanvraagformulier voor bijzondere bijstand te downloaden. Vul dit formulier zelf in en stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar ons op.
Wat kan de gemeente voor u betekenen?
De gemeente onderzoekt of u te weinig huur- of zorgtoeslag heeft ontvangen. En of u onterecht huur- of zorgtoeslag aan de belastingdienst heeft moeten terugbetalen. Als dat het geval is, kan de gemeente u een tegemoetkoming bieden via de bijzondere bijstand. Deze bijzondere bijstand hoeft u niet terug te betalen en heeft geen invloed op uw huidige toeslagen.
Vanaf 2028 is er een structurele oplossing vanuit de Belastingdienst te verwachten.
Geldzorgen?
Heeft u geldzorgen? Lees hier hoe de gemeente u kan helpen.
Heeft u vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over deze tijdelijke bijzondere bijstand? Neem dan contact op met een consulent van team Werk en Inkomen van de gemeente. Bel 077 – 474 92 92 of stuur een e-mail naar werkeninkomen@beesel.nl.