Iedereen kan in de schulden komen. Zo ook een jong stel dat enkele jaren in de gemeente Beesel heeft gewoond. Inmiddels zijn ze schuldenvrij maar ze staan nog steeds onder bewind. Het stel blijft graag anoniem maar ze willen we graag hun verhaal delen. Lees hun verhaal over hoe het is om schulden te hebben en hoe het is om schuldenvrij te worden.

Financieel in balans komen

“Erkennen dat je in de schulden zit en problemen hebt, is heel lastig,” vertelt de man. “Je steekt toch een beetje je kop in het zand. En op een gegeven moment zie je zelfs geen uitweg meer.” Schulden hebben geeft veel stress en het zorgt ook voor veel ruzie. De man gaat verder met zijn verhaal: “Die tijd tot het punt dat je echt hulp gaat zoeken, is ontzettend zwaar. Vooral die weg naar de bewindvoering was ontzettend lastig.”

Zo’n 3 jaar geleden kwam het stel onder bewindvoering te staan. Via de bewindvoerder kwam het stel terecht bij de schuldhulpverlener van de gemeente. Maar voordat ze met het schuldhulpverleningstraject konden beginnen, moesten ze financieel in balans komen. “Er moest drastisch in de kosten worden gesneden. Alles om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo werden bijvoorbeeld onnodige abonnementen opgezegd,” legt de man uit. De bewindvoerder hielp het stel om deze kostenbesparingen door te voeren. Het stel kreeg wekelijks leefgeld en had zelf weinig te besteden.

Schuldenvrij met schuldhulpverleningstraject

Toen het stel financieel in balans was, kwamen ze in aanmerking voor schuldhulpverlening van de gemeente. De schuldhulpverlener maakte samen met het stel een plan om schuldenvrij te worden. De schuldeisers gingen akkoord met dit plan waarin het stel 3 jaar lang iedere maand geld spaarde. Na 3 jaar werd hun schuld kwijtgescholden. In deze 3 jaar had het stel zelf geen controle over hun geld. Behalve het wekelijkse leefgeld dat ze kregen van de bewindvoerder.

Ondanks dat ze tijdens dit schuldhulptraject weinig te besteden hadden, vond het stel deze periode niet lastig. De man legt uit: “Als je eenmaal in het traject zit en bezig bent om schuldenvrij te worden, is het niet lastig. Mijn vriendin en ik hebben de knop opgezet naar een positieve instelling en we zijn kei hard gaan werken. We hebben zelf geleerd om bewust om te gaan met het leefgeld dat we iedere week kregen. We werkten hard om onze zaakjes geregeld te krijgen.” Dit deden ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen: “Je wilt zo goed mogelijk voor je kinderen blijven zorgen. Je wilt dat zij niets tekort komen. Dat is soms lastig als je leefgeld krijgt. Dus dat betekende soms dat de kinderen tweedehands cadeautjes kregen tijdens de feestdagen. Maar ze zijn niets tekort gekomen. En de belangrijke les die we onze kinderen dan ook willen meegeven is dat dingen geld kosten en niet altijd alles kan.”

“We hebben het zelf gedaan!”

Inmiddels is het stel schuldenvrij. Maar ze staan nog steeds onder bewind. Dit is deels vrijwillig zodat het stel langzaam steeds meer eigen verantwoordelijkheid krijgt over hun eigen geld. “We hebben jaren lang geen controle gehad over ons eigen geld. We hebben echt moeten leren hoe we met geld om moeten gaan. Als je leefgeld krijgt, leer je dat in kleine stapjes. En dan kijk je bijvoorbeeld goed welke boodschappen het goedkoopst zijn. Het is spannend om dadelijk helemaal zelf verantwoordelijk te zijn voor ons geld. Maar we hebben er vertrouwen in dat we het samen kunnen. Zo zijn we nu bezig met het vernieuwen van ons energiecontract. Ik vergelijk de verschillende aanbieders en ik bel zelf voor meer informatie. Zo kunnen we dadelijk een goede keuze maken en gaan we niet te veel betalen,” vertelt de man trots.

Het stel is trots op hoe ze er nu voor staan. Ze zijn vooral trots dat ze het zelf hebben gedaan. Inmiddels is het stel naar een andere gemeente verhuisd. En op dit moment zijn ze bezig met het plannen van hun eigen bruiloft. De man geeft toe: “Dat kost inderdaad veel geld. Maar we kijken kritisch naar alle kosten en bereiden samen een heel bijzondere dag voor, daar kijken we nu al naar uit!”

Blijf positief en blijf er keihard voor werken

Dat is het advies dat het stel wilt meegeven aan anderen die schulden hebben. “Leer jezelf meteen om bewust om te gaan met het geld dat je iedere week krijgt. Dat helpt je enorm als je later weer de controle over je geld terug hebt,” legt de man uit. Zo heeft het stel het zelf ook aangepakt. Ze hebben zelf de knop omgezet naar een positieve instelling en ze hebben zelf (samen met de schuldhulpverlener) een plan gemaakt. “We zijn kei hard aan het plan gaan werken. En ik ben zelf steeds overal achteraan blijven gaan. Zodat ik precies wist wat er wanneer werd verwacht en moest gebeuren. Zo had ik zelf de controle tijdens ons schuldhulptraject,” zegt de man trots!

Hoe werkt schuldhulpverlening via de gemeente?

Bij schuldhulpverlening wordt er een plan gemaakt om van schulden af te komen. De schuldhulpverlener bemiddelt tussen u en de schuldeisers. Dit betekent dat de communicatie tussen u en de schuldeisers via de schuldhulpverlener gaat. De schuldhulpverlener maakt samen met u afspraken om u schuldenvrij te maken. Het doel van schuldhulpverlening is dat u na minimaal 18 maanden (of 36 maanden als de schuldhulpverlening voor 1 juli 2023 is gestart) schuldenvrij bent. Kijk hier voor meer informatie over schuldhulpverlening.