"Laat je schaamte los, schuldhulp helpt je echt!"
Iedere maand weer moeten alle vaste lasten worden betaald: huur, boodschappen, verzekeringen en meer. Voor veel mensen is dit een uitdaging en soms loopt het financieel uit de hand.
Schulden kunnen iedereen overkomen. Zo ook Martin, die enkele jaren geleden in een moeilijke situatie terechtkwam. Inmiddels is hij schuldenvrij en deelt hij graag zijn verhaal om anderen te helpen en te inspireren.
Van financiële problemen naar schuldhulp
“Door een scheiding en het overlijden van mijn moeder raakte ik in een dip. De schulden stapelden zich op en uiteindelijk moest ik mijn huis verkopen. Ik had tijdelijk geen vaste baan en verblijfplaats, dat maakte het moeilijk om hulp te krijgen,” vertelt Martin openhartig.
Ondanks de tegenslagen bleef hij doorzetten. “Ik heb zelf een bewindvoerder aangesteld, maar omdat ik geen vaste baan en woonadres had, kon ik nog niet in het schuldhulptraject. Pas toen ik een stabiele baan en woning vond, kon ik eindelijk de aanvraag doen en het traject starten.”
Drie jaar knokken naar een schuldenvrij leven
Het schuldhulptraject duurde voor Martin drie jaar. In die periode had hij geen directe controle over zijn financiën en moest hij leven van het leefgeld dat hij wekelijks kreeg. “De eerste periode was wennen, maar ik wist dat er een einddatum aan zat. Dat vooruitzicht hielp enorm. De laatste maanden waren zwaar, omdat je zo dicht bij de finish bent en gewoon verder wilt met je leven,” legt hij uit.
Wat hij miste in het traject was meer inzicht in zijn eigen financiële situatie: “Ik kreeg geen overzicht van wat er al was betaald en hoeveel er nog openstond. Dat had ik graag anders gezien.” Gelukkig gaat de gemeente Beesel in de toekomst een klantportaal invoeren, zodat mensen beter kunnen meekijken in hun schuldenoverzicht.
Een nieuwe start
Nu Martin schuldenvrij is, richt hij zich op de toekomst. “Ik werk als vrachtwagenchauffeur en kan nu beginnen met het opbouwen van een buffer,” vertelt hij trots. Hij heeft een tweerekeningen-systeem opgezet om meer overzicht te krijgen in zijn financiën. Op de nieuwe rekening komt het inkomen binnen en worden de vaste lasten betaald. De tweede rekening is bedoeld voor dagelijkse uitgaven, wat zorgt voor beter overzicht. Hierdoor gaat hij bewuster om met zijn financiën.
Advies voor anderen: schaam je niet en vraag hulp
Terugkijkend op zijn traject, heeft Martin een duidelijke boodschap voor anderen die met schulden kampen: “Laat je schaamte los. Het is wat het is, maar schuldhulp helpt je echt. Het neemt veel stress weg en geeft je de kans om opnieuw te beginnen.”
Schuldhulpverlening via de gemeente
Hoe werkt schuldhulpverlening via de gemeente?
Bij schuldhulpverlening wordt er een plan gemaakt om van schulden af te komen. De schuldhulpverlener bemiddelt tussen u en de schuldeisers. Dit betekent dat de communicatie met de schuldeisers via de schuldhulpverlener verloopt. Het doel van schuldhulpverlening is dat u na minimaal 18 maanden (of 36 maanden als de schuldhulpverlening voor 1 juli 2023 is gestart) schuldenvrij bent. Kijk hier voor meer informatie over schuldhulpverlening.