Hulp bij schulden
Heeft u schulden? Dan krijgt u mogelijk hulp van de gemeente. Hulp van de gemeente kan bestaan uit advies of schuldhulpverlening. Voor deze hulp hoeft u niet te betalen. Lees hieronder wat schuldhulpverlening precies is.
Bel of mail ons
Wilt u weten hoe de gemeente u kan helpen bij schulden? Neem dan contact op met de schuldhulpverlener van de gemeente. Bel 077 – 474 92 92 of stuur een e-mail naar schuldhulp@beesel.nl.
Kennismakingsgesprek
De schuldhulpverlener plant een kennismakingsgesprek met u. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreekt u uw situatie met de schuldhulpverlener. De schuldhulpverlener stelt u vragen over uw omstandigheden, inkomsten, uitgaven en schulden. Daarna vertelt de schuldhulpverlener wat de gemeente voor u kan doen. De schuldhulpverlener geeft ook aan of u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening.
De schuldhulpverlener kijkt samen met u welke papieren u naar het kennismakingsgesprek moet meenemen. Ook geeft de schuldhulpverlener u aan welke papieren u bij een volgend gesprek nodig heeft. Is het voor u lastig om de juiste papieren te verzamelen? Hier kunt u hulp bij krijgen.
Wat is schuldhulpverlening?
Bij schuldhulpverlening wordt er een plan gemaakt om van uw schulden af te komen. De schuldhulpverlener bemiddelt tussen u en de schuldeisers. Dit betekent dat de communicatie tussen u en de schuldeisers via de schuldhulpverlener gaat. De schuldhulpverlener maakt samen met u afspraken om u schuldenvrij te maken. Het doel van schuldhulpverlening is dat u na minimaal 18 maanden (of 36 maanden als de schuldhulpverlening voor 1 juli 2023 is gestart) schuldenvrij bent.
Aan de hand van uw inkomsten en uitgaven berekent de schuldhulpverlener welk bedrag u iedere maand kunt sparen. De schuldhulpverlener maakt een voorstel van het bedrag dat u in totaal kunt sparen in 18 maanden (of 36 maanden als de schuldhulpverlening voor 1 juli 2023 is gestart). Dit voorstel wordt doorgegeven aan de organisaties waar u schulden heeft (de schuldeisers). De schuldhulpverlener bespreekt het voorstel met de schuldeisers. In het voorstel staat hoeveel geld de schuldeisers van u gaat ontvangen. Alle schuldeisers moeten akkoord zijn met het voorstel. Als niet alle schuldeisers akkoord gaan met het voorstel, bespreekt de schuldhulpverlener met u welke opties er zijn.
Als alle schuldeisers wel akkoord gaan met het voorstel, worden uw schulden aan het einde van de periode kwijtgescholden. Dit wordt ook wel finale kwijting genoemd. U heeft dan geen schulden meer.
Als u bezig bent met het traject van schuldhulpverlening kijkt de schuldhulpverlener ook wat u nodig heeft om in de toekomst geen schulden te krijgen. De schuldhulpverlener kijkt met u hoe u weer zelfstandig uw geldzaken kunt beheren.
Aanmelden voor schuldhulpverlening
Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden voor schuldhulpverlening? Neem contact op met de schuldhulpverlener van de gemeente. Bel 077 – 474 92 92 of stuur een e-mail naar schuldhulp@beesel.nl.