Begroting 2025: We staan er als kleine en krachtige gemeente financieel goed voor

dinsdag 15 oktober 2024

In de meerjarenbegroting 2025 staan de financiële-, bedrijfsmatige- en beleidsmatige acties en ambities van de gemeente Beesel voor het begrotingsjaar 2025. Voor 2025 zijn de geschatte inkomsten gelijk aan de geschatte uitgaven. Vanaf 2027 blijft dat meerjarig zo. Alleen 2026 is een jaar met risico’s waarin we rode cijfers in de begroting verwachten. Zo weten we bijvoorbeeld niet hoeveel geld we vanuit het Rijk krijgen. Dat is heel vervelend, want als kleine gemeente zijn we veel meer afhankelijk van de inkomsten vanuit het Rijk dan een grote gemeente. Desondanks is het een feit dat we financieel gezond zijn en willen blijven. We leunen hierbij op onze sterke reservepositie. Daarom kunnen we komende periode blijven werken aan de ambities van onze mooie gemeente én gemeenschap.

Samen werken aan goede voorzieningen in de kernen

In dit begrotingsjaar werken we verder aan de ambities uit het coalitieakkoord en gaan we aan de slag met belangrijke beleidsplannen. Denk aan het armoedebeleid, het mobiliteitsplan, de omgevingsvisie en de toekomstvisie van de gemeente Beesel. We maken daarbij af waar we aan begonnen zijn in deze raadsperiode én leggen een belangrijke basis voor de toekomst: onze gemeente en gemeenschap van morgen. Ook dit jaar werken we bij grote en kleine ontwikkelingen samen met onze inwoners, maatschappelijke partners, verenigingen en ondernemers. Zo is ons gemeenschapshuis de Schakel aan vernieuwing toe. In 2025 besluiten we hoe de vernieuwde Schakel er uit komt te zien. Dit doen we natuurlijk samen met huidige en nieuwe gebruikers. Daarnaast werken we verder aan het ontwerp voor de nieuwe school in Beesel (het IKC). Zodat we in 2026 kunnen starten met de bouw van de school.

Nieuwe én duurzame woningen

Om ervoor te zorgen dat iedereen fijn woont én een passende woning kan vinden in onze gemeente hebben we de afgelopen periode ruim 155 woningen gebouwd. In 2025 gaan we met partners verder met het bouwen van nieuwe woningen én met het maken van woningbouwplannen. We gaan onder andere op zoek naar plekken om in de toekomst nog ongeveer 500 woningen te bouwen voor jongeren en ouderen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we onze inwoners helpen met het verduurzamen van hun woning. Waarbij we extra aandacht hebben voor huishoudens met een smalle beurs. Dit is één van de belangrijke acties op het gebied van duurzaamheid voor 2025.

Uitdagingen verkeer en verkeersveiligheid

Een belangrijke mijlpaal in 2025 is het nieuwe beleidsplan mobiliteit. Er zijn kleine en grote uitdagingen op het gebied van verkeer en verkeersveiligheid. Het blijft daarom niet bij beleid, maar we gaan als gemeente ook aan de slag met concrete acties. Wethouder Marcel Roelofs: "Het verbeteren van verkeer en verkeersveiligheid is heel belangrijk voor de gemeente Beesel. We moeten ervoor zorgen dat een oplossing in de ene straat niet zorgt voor problemen in een andere straat. Dit vraagt om zorgvuldigheid en het besef dat de beste oplossing niet altijd mogelijk is."

Versterken van toerisme

Sint Joris en de Draak is voor onze gemeente een strategisch en onderscheidend thema. De ontwikkeling van Drakenrijk tot een jaarrond park levert hierin een belangrijke bijdrage. Het is een grote impuls voor een van de belangrijkste economische sectoren in onze gemeente: toerisme. In 2025 en verder blijven we zoeken naar kansen om het toerisme te versterken. "Toerisme draagt bij aan het goede voorzieningenniveau in onze gemeente en aan de gezondheid van onze inwoners. Als gemeente blijven we maximaal inzetten om ontwikkelingen op het gebied van dag- en verblijfsrecreatie mogelijk te maken. Drakenrijk, de Groene Loper en nieuwe toeristische beleefroutes zijn concrete stappen die we de komende periode zetten".

Meer aandacht voor jongeren vanaf 12 jaar

We vinden het voorkomen van gezondheidsproblemen belangrijk. Want voorkomen is beter dan genezen. Daar hebben we in 2025 opnieuw aandacht voor. Voorbeelden hiervan zijn de valpreventie trainingen met de judoclub en het verzorgen van schoolfruit voor al onze basisschoolleerlingen. Op dit moment hebben we vooral aandacht voor de (mentale) gezondheid van kinderen van 0 tot 12 jaar. Uit cijfers blijkt dat onze jeugd vanaf 12 jaar meer aandacht verdient. De GGD Gezondheidsmonitor Jeugd liet bijvoorbeeld zien dat bijna de helft van de kinderen vanaf 12 jaar zich vaak tot zeer vaak gestrest voelt. Ook zien we bij deze leeftijdscategorie een toename van ongezond gedrag. "Onze jeugd heeft de toekomst”, zegt wethouder Angely Waajen - Crins “Daarom is én blijft het belangrijk om onze jeugd stevige en goede voorzieningen aan te bieden. Om ervoor te zorgen dat deze voorzieningen blijven aansluiten bij onze jeugd, is het belangrijk om mét onze jeugd te praten in plaats van óver hen te praten. Daarom gaan we verder met Speaking Minds. Met het programma Shape hebben we aandacht voor de mentale gezondheid voor jongeren vanaf 12 jaar."

Veiligheid

Net als bij gezondheid werken we op het gebied van veiligheid aan het voorkomen van problemen in onze kernen. Dit doen we samen met partners in het sociaal domein, onderwijs, boa's en politie. Om jeugdoverlast te voorkomen en tegen te gaan, gaan we voortdurend met jongeren en hun ouders in gesprek. Daarnaast zetten we ook in 2025 de inzet van het team straatcoaches voort. Burgemeester Chantal Nijkerken - de Haan zegt daarover: "De straatcoaches zijn heel belangrijk in de aanpak van jeugdoverlast. We hebben al goede stappen gezet en blijven hiermee doorgaan.”

Op 7 november besluit de Beeselse gemeenteraad over de begroting 2025.