Draaksteken
Niemand kan hem overzien, de metershoge draak op de rotonde. Dit mooie kunstwerk verwijst naar het kerkdorp Beesel, waar eens in de 7 jaar een groot openluchtspel wordt opgevoerd: het Draaksteken. Dit spektakel is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de Draak.
Wat is het Draaksteken?
Het Draaksteken is een groot openluchtspel dat om de 7 jaar wordt opgevoerd. Dan staat het dorp Beesel helemaal in het teken van de draak en de Middeleeuwen. Het theaterstuk met muziek, zang, gevechten, drama en humor is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de draak: de strijd tussen goed en kwaad. De circa 400 (amateur)spelers wonen allemaal in Beesel of zijn er geboren. De inwoners bouwen zelf het decor (waaronder een compleet dorp en kasteel), maken de kleding én natuurlijk ook de 14 meter lange, vuurspuwende draak. Gedurende de periode van het Draaksteken versieren de inwoners hun huizen met drakenvlaggen en andere voorwerpen.
Een eeuwenoude traditie
De traditie van het spel van Sint Joris en de Draak is al enkele eeuwen oud. In de 17e eeuw richt men in Beesel een schutterij op onder het patroonschap van Sint Joris. Dit gilde steekt jaarlijks in de processie de draak. De oudste schriftelijke vermelding van het spel in Beesel dateert van 1736. Sinds 1967 wordt het Draaksteken op één vaste plaats opgevoerd, namelijk bij het kasteel Nieuwenbroek. Stichting Draaksteken is de organisator van deze bijzondere traditie.
Draaksteken, bijzonder immaterieel erfgoed
Het Draaksteken behoort tot immaterieel erfgoed, de tegenhanger van materieel erfgoed, zoals monumenten. Kenmerkend is ook dat het erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Van het Draaksteken wordt nadrukkelijk gezegd dat dit een traditie van de hele Beeselse gemeenschap is. De inwoners hebben 'drakenbloed' door hun aderen stromen. Daarom wordt Beesel ook wel Drakendorp genoemd. Omdat het Draaksteken zo’n bijzondere traditie is, plaatste de minister in 2012 het Draaksteken op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
Draaksteken verder ontdekken
Niet alleen bij het binnenkomen van Beesel, ook op de straatnaambordjes, de putdeksels, hekjes en natuurlijk op de blauwe schildjes. Overal kom je de draak tegen in Beesel! Ga eens lekker zitten op of bij de keramieken drakenstaart. Zoek naar de afdruk van de poot of ontdek meer over het Draaksteken via de informatieborden. Boek een rondwandeling met de Beeselse dorpsgidsen. Speciaal voor kinderen is er een leuke en actieve kinderwandeltocht. Of wandel in je eigen tempo aan de hand van een audiogids
(beluister de audiogids op de website van Izi Travel (Deze link gaat naar een andere website)) en duik in de wereld van het Draaksteken. Het Draaksteken wordt in 2030 weer opgevoerd.