Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 stond Nederland in het teken van de circulaire economie. In het kader van De Week van de Circulaire Economie heeft gemeente Beesel twee bedrijven bezocht die bezig zijn met het hergebruiken van grondstoffen. Hieronder leest u het verhaal van Helcosol.
Helcosol maakt parasolvoeten. Dat lijkt voor ons in eerste instantie een eenvoudig product, maar we gaan er met een open blik naartoe. We worden ontvangen in een vergaderruimte waar veel parasolvoeten staan uitgestald. Meteen valt op hoeveel verschillende vormen, maten en kleuren de parasolvoeten hebben. Eén parasolvoet met tropische print met papagaaien wekt onze interesse. Later in het gesprek blijkt dit de invloed te zijn van steeds meer vrouwelijke inkopers. We zijn benieuwd naar het verhaal achter al deze verschillende parasolvoeten.
Tussen Reuver en Frankrijk
Dan komt Gé Smolenaars, algemeen directeur bij Helcosol, de ruimte binnen. Hij is al jaren in verschillende functies betrokken bij het bedrijf. Gé vertelt enthousiast en vol passie over de producten. Hij trekt meteen een paar parasolvoeten uit de kast en laat ons het verschil voelen tussen een oude en een nieuwe versie van een van de onderdelen. Zo blijven ze bij Helcosol innoveren en vernieuwen. Bijzonder aan Gé is dat hij in Frankrijk woont, maar in Reuver werkt. De ene week is hij hier, de andere week in Frankrijk. Hij hoopt wel dat als het straks wat rustiger is, hij twee weken in Frankrijk kan blijven tegenover één week in Reuver. Maar zolang als het leuk is, blijft Gé op en neer reizen.
Helcosol blijft vernieuwen, experimenteren en op zoek naar nieuwe duurzame materialen.
Een parasolvoet van gerecycled kunststof
Gé vertelt dat al het zwartgekleurde materiaal dat we zien, gemaakt is van gerecycled kunststof. Dit maken ze niet zelf in Reuver. Het materiaal wordt gemaakt door een van de zusterbedrijven van Helcosol. Op dit moment is het gerecyclede materiaal alleen zwart, omdat je daar alle kleuren bij kunt doen. Uiteindelijk willen ze ook andere kleuren gerecycled materiaal maken. We vragen hoe de parasolvoeten gemaakt worden. “Het gerecyclede materiaal bestaat uit korrels. Deze korrels worden verwarmd en onder druk in een ijzeren mal gespoten. Daar komt vervolgens het product uit.” Dat product mogen we tijdens een rondleiding door het bedrijf nog eens bekijken. Het bedrijf is groter dan we hadden verwacht en er staan behoorlijk veel parasolvoeten opgeslagen. Mensen rijden er heen en weer met pallets en er wordt hard gewerkt. Hier blijkt ook dat Helcosol niet alleen qua materiaal duurzaam is, ook op sociaal gebied zijn ze bewust bezig. Binnen is namelijk een groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk.
Hergebruik is niet altijd makkelijk
Gerecycled materiaal gebruiken kan soms best lastig zijn. Sommige producten moeten bijvoorbeeld gewoon sterk zijn, daar moet rekening mee gehouden worden. En soms krijg je een iets minder mooi product, bijvoorbeeld door kleurveegjes die je ziet. Maar de vraag naar duurzaam geproduceerde producten wordt steeds groter. Al mag het ook niet te duur worden, dan haken mensen juist weer af. Waar het gebruik van gerecycled materiaal echt niet mogelijk is, wordt er gezocht naar een milieuvriendelijker alternatief. Bijvoorbeeld door het kunststof te vullen met milieuvriendelijke materialen.
Duurzaam verpakken en vervoeren
Helcosol blijft vernieuwen, experimenteren en op zoek naar nieuwe duurzame materialen. Tegen het eind van ons gesprek komt Wim nog even binnen lopen. Hij vertelt ons meer over de andere gebieden waarop Helcosol probeert te verduurzamen. Zo kopen ze de dozen die ze gebruiken duurzaam in, van gerecycled materiaal of in ieder geval met een FSC keurmerk, en ook ander materiaal wordt duurzaam ingekocht. Nieuwe producten proberen ze steeds slimmer te maken, met minder energieverbruik en minder afval. Nog een slimme ontwikkeling is dat ze ervoor zorgen dat er meer producten op één vrachtwagen passen. Hierdoor hoeven er minder vrachtwagens te rijden, waardoor de CO2 uitstoot lager ligt. Verpakkingen worden met nieuwe, creatieve ideeën geminimaliseerd en binnen het bedrijf worden de lampen vervangen door LED verlichting.
Al met al zijn ze op verschillende manieren duurzaam aan de slag bij Helcosol, zowel op het gebied van energie, circulaire economie als op sociaal vlak.